Trgovina

DOBRIČICA

15.00 Kn


Narodni nazivi: brštan trava — dobričava trava — dobričanica — kotur — koturao — mesečnjak — ognjenak — okrugljak — povijačica — prisadno zele — zemaljski brstan — zlata ketnica — zlata verižica.

SKU: DOB. Kategorija: . Oznaka: .
Opis

Sinonimi: Calamintha hederacea Scop. — Nepeta glechoma Benth

Narodni nazivi: brštan trava — dobričava trava — dobričanica — kotur — koturao — mesečnjak — ognjenak — okrugljak — povijačica — prisadno zele — zemaljski brstan — zlata ketnica — zlata verižica.

Opis biljke: dobričica je malena trajna biljka sa četverokutastom dlakavom stabljikom koja većinom puže po zemlji i na koljencima se ukorjenjuje. Listovi su s peteljkom, nasuprotni, bubrežastog oblika, dok su oni gornji srcoliki. Cvjetna stabljika je visoka 20 do 30 cm, a cvjetovi se nalaze u pazuhu lista razvijeni u prividnim pršljenima. Duguljasti cvjetovi su plavi, a često i crvenkasto nahukani s tamnim mrljama na donjoj usni cvijeta.

 

Ljekoviti dijelovi biljke: sabire se čitava biljka u cvatu (Herba Hederae terrestris ili Herba Glechomae) ili pojedinačno listovi i cvjetovi. Sušenje se provodi u sasvim tankom sloju, najbolje pojedinačno, na sjenovitom mjestu ili prozračnom tavanu.

 

Ljekovite i djelotvorne tvari: dobričica sadrži mnogo raznih tvari pa uz visoki sadržaj tanina, gorkih tvari i organskih kiselina (octena, vinska i masna kiselina) kalijeva nitrata i kremične kiseline, dokazana su još eterična ulja, holin, smola, šećer i vitamin C.

 

Ljekovito djelovanje: dobričica ima naročit utjecaj na sluznicu dišnih putova, kao što su ždrijelo, vrat i bronhiji. Ona je odlična ljekovita biljka za liječenje najrazličitijih oboljenja organa za disanje, bilo da su to katari, prekomjerna sluz u plućima, bronhalni nadražaj, katar ždrijela ili bronhalna astma. Poticaj za izlučivanje mokraće čine dobričicu prikladnom ljekovitom biljkom kod kataralnih podražaja mokraćnih putova. Dobričica pobuđuje cjelokupnu izmjenu tvari. Primijećeno je da dobričica može dobro poslužiti kod živčanih teškoća (neurastenija) i kod boležljivih živčanih i duševnih stanja (histerija). Treba još spomenuti da su novija istraživanja pokazala, da pripravci od dobričice olakšavaju smetnje u želucu i crijevima koje nastaju uslijed pomanjkanja solne kiseline (hipoaciditet) u želucu kao i kod katara crijeva i smetnji u jetri.