DUBČAC

18.00 Kn


Latinski naziv: Teucrii chamaedrys herba L.

Drugi nazivi: gorski cmilj, iva trava

SKU: du. Kategorija: . Oznaka: .
Opis

Latinski naziv: Teucrii chamaedrys herba L.

Drugi nazivi: gorski cmilj, iva trava

Dubčac je višegodišnja polugranasta biljka visine 10 do 30 cm. Stabljike su pretežno uzdignute i djelimično drvenaste. Listovi su bez peteljke, dlakavi samo sa naličja, zeleni   i sivo bjeličaste boje. Cvjetovi se nalaze na vrhovima grančica.

Latice su svijetlo žute, gotovo bijele boje. Gornja usna je smanjena, a donja jako razvijena i petodijelna. Čašica je građena od 5 lančastih zubaca, gola je ili rijetko dlakava. Veoma je gorka i oporog ukusa sa prepoznatljivim aromatičnim mirisom. Dubčac ima vrlo jak miris. Zbog gorkih tvari dubčac je odavno poznat kao Ijekovita biljka.

Raste po suhim, toplim i krševitim mjestima, uglavnom na visinama oko 800 m i više,uglavnom   na južnim obroncima.

Ljekoviti dio biljke

Za vrijeme cvatnje sakuplja se nadzemni dio biljke bez korijena. Prilikom branja, režu se lisnati cvetni vrhovi grančica koji se suše u hladu) na prozračnom mestu.

Ljekovito djelovanje

Dubčac antiseptično djeluje jer uništava mikrobe i bacile. Zbog tih svojstava odstranjuje trulež u crijevima i želucu. Upotrebljava se, nadalje, protiv svih groznica, a koristan je u liječenju šećeme bolesti, žuči odnosno gušterače.

Također se koristi u mnogim smjesama kod velikog broja mnogih drugih oboljenja   probavnog trakta. Poznata je kao jako ljekovita biljka još iz davnina pa je u narodu ostala uzrečica: trava iva od mrtva pravi živa.