KOPRIVA

18.00 Kn


Latinski naziv: Urtica dioica

Drugi nazivi: Koprva, kopriva obična, pasja kupina, žara

SKU: kop. Kategorija: . Oznaka: .
Opis

Latinski naziv: Urtica dioica

Drugi nazivi: Koprva, kopriva obična, pasja kupina, žara

Ljekoviti dijelovi biljke

Za lijek se u proljeće i jesen skuplja korijenje. U proljeće skupljaju se listovi i vršike, a cijela biljka, tj. stabljika, cijele godine. Sjeme se skuplja u kolovozu i rujnu.

Ljekovito djelovanje

Čaj od cijele biljke odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i crijeva, a ujedno je izvrstan lijek za liječenje anemije, šuljeva, žutice, malarije i svih drugih groznica, ponajviše mokraćom odvaja loše sokove iz tijela. Pomiješana s drugim biljkama liječi čireve na želucu i crijevima, čisti krv, pospješuje probavu, srnanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako, dobar je lijek protiv vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvjestice.

Djelotvoran je sok koprive

U novije vrijeme drži se da je najdjelotvornije uzimanje koprive tako se se istiješti njen svježi sok. Istiješteni sok koprive treba uzimati neposredno nakon cijeđenja, jer ne smije prijeći u vrenje. Po želji, može se razrijediti s malo vode kako bi bio ukusniji. Svježi sok koprive trebao bi biti djelotvorno preventivno sredstvo, odnosno lijek protiv oštećenja radioaktivnim zagađenjem zraka, što uzrokuje povećanje leukocita u krvi. Ekstrakt koprive može sniziti razinu šećera u krvi.