Trgovina

KUPINA LIST

15.00 Kn


Ljekovite i djelotvorne tvari: utvrđeno je eterično ulje, tanin, pektin, jantarna, jabučna, oksalna, mliječna i salicilna kiselina, a značajan je i vitamin C.

SKU: kup. Kategorija: . Oznaka: .
Opis

Narodni nazivi: crna jagoda — črna jagoda — črna kupina — ežina — ježina — kopinje — kupinjača — kupjenak — malina — maljuga — rbida — robidnica.

 

Ljekovite i djelotvorne tvari: utvrđeno je eterično ulje, tanin, pektin, jantarna, jabučna, oksalna, mliječna i salicilna kiselina, a značajan je i vitamin C.

Ljekovito djelovanje: listovi djeluju stežući, dobro su i potpuno bezazleno sredstvo protiv proljeva, no pati li netko od začepljenosti, odnosno tvrde stolice, treba izbjegavati aromatični čaj od kupinova lišća bez dodavanja drugih ljekovitih biljaka.

Vrlo dobri uspjesi u liječenju postižu se kod krvavog proljeva. Osobito se preporuča čaj od kupinova lišća kod krvavog proljeva dojenčadi, ako je to povezano sa sklonošću k tuberkulozi. Od vrlo je dobrog ljekovitog djelovanja uzimanje čaja kroz duže vrijeme kod krvarenja želuca, upale crijeva, a prije svega kod kroničnog nadražaja slijepog crijeva. To isto vrijedi i kod bijelog cvijeta.

Čaj od kupinova lišća djeluje na rastvaranje sluzi i pospješuje njezino izbacivanje. Djelovanje čaja na čišćenje krvi smanjuje ili čak liječi kožne osipe, lišajeve i druge kožne nečistoće. Uživanje čaja od kupinovog lišća preporuča se i kod bljedoće. Čaj je, konačno, od značenja i za žene u drugom stanju jer pridonosi elasticitetu mekih dijelova pred porodom.

Osušeni i sitno izrezani korijen kupine, pripremljen kao čaj, djelotvoran je za one koji boluju od vodene bolesti. Plodovi, uživani uveče svježi ili konzervirani, ne samo da su užitak na završetku napornog dana, nego djeluju umirujuće kod nervoznih koji pate od nesanice.