KILAVICA

3.00 

KILAVICA 50 gr

Opis

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.

Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu

Quality service ISO 9001, HACCP

Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja

Upozorenje:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Napomene:

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina

Narodni nazivi: briskavek — jezerozrnatka — kilavnik — priputnica— sipanica — sitnica — trava od kile — turska trava — turska žitnica.

Ljekoviti dio biljke: sabire se biljka u cvatu (Herba Herniariae). Sabranu biljku treba pažljivo sušiti na sjenovitom mjestu jer, ako se sušenju ne posveti puna pažnja, droga postaje bezvrijedna. Kako je biljka gotovo sasvim prilegla uz tlo, sabire se uvijek samo po suhom i sunčanom vremenu. Sabiranje za kišnog ili inače vlažnog vremena daje drogu pomiješanu sa zemljom ili pijeskom. Biljka poslije sušenja mora biti čista, bez primjesa zemlje ili pijeska i mora imati ugodan miris na kumarin. Droga se čuva u tamnim, najbolje staklenim posudama, jer čuvanje u metalnim posudama nije prikladno.

Ljekovite i djelotvorne tvari: uz tanin i eterično ulje može se u biljci utvrdili saponinu sličan glikozid, nadalje glikozid herniarin i alkaloid paronihin koji ima odvratan miris. Alkaloid paronihin može kod pretjeranog doziranja uzrokovati uzetost.

Ljekovito djelovanje: kilavica je odličan lijek kod vodene bolesti te u bolestima pluća, bubrega i mjehura. Kilavica se posebno preporuča kod upale mokraćnih putova, kod bolesnog pritiska na mokrenje, bolesnog zadržavanja mokraće (retentio urinae), izlučivanja bjelančevine u mokraći (albuminurija) kao i kod kamenaca i ostalih taloženja u mokraćnim organima. Kilavica djeluje na smanjenje grčeva u bolestima bubrega i mjehura, a kod katara mjehura donosi brzo ozdravljenje. Kilavica se ne smije primijeniti u oboljenjima jetre i žuči, a osobito kod žučnih kamenaca. Ta ljekovita biljka može liječiti i određene spolne bolesti.