KOKOTAC

2.50 

KOKOTAC 50 gr

Opis

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.

Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu

Quality service ISO 9001, HACCP

Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja

Upozorenje:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Napomene:

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina

Narodni nazivi: divlja detela — kokotac žuti — konjska ditelina — nokata trava — noktec — orlov nokat — pitoma detelina — pšeničnica — svinduh — trolista detelina — velika djetelina — vodnika — ždraljika — žućka.

Ljekovite i djelotvorne tvari: eterično ulje, kumarin, melilotova kiselina, tanin, smola, melilotal i mnoge soli.

Ljekovito djelovanje: kokotac je već odavno obljubljena ljekovita biljka te ju je već Hipokrat upotrebljavao za liječenje čireva kod bronhalnog katara, bolesti želuca i mjehura te kod teškoća u utrobi.

Primjena u pučkoj medicini: za čišćenje crijeva od toksina koji se skupljaju u crijevima pučka medicina preporučuje klistir od lagano prokuhane biljke. Kod nesanice treba primijeniti hladni pripravak droge Tinktura od cvjetova upotrebljava se za masažu kod reumatskih bolova u zglobovima. Izvana se kokotac upotrebljava kao mokri i topli oblog za omekšavanje oteklina, čireva i mliječnih čvorova te za omekšavanje stvrdnutih i upaljenih prsiju.

Kod bolesti uha, naročito kod probadanja u ušima i upale srednjeg uha pusti se da djeluju na uho vruće pare od čaja pripremljenog prekuhavanjem droge. U starijoj bilinarskoj literaturi kokotcu se pripisuje dobro ljekovito djelovanje u obliku vlažnih i toplih obloga kod kožnih čireva nalik na rak. Kokotac se, konačno, upotrebljava kao dodatak biljnim kupeljima naročito ako se od tih biljnih kupelji očekuje osvježenje i jačanje.