DIVIZMA

3.50 

DIVIZMA 50 gr

Opis

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.
Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu

Quality service ISO 9001, HACCP
Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja

Upozorenje:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Napomene:

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina

Latinski naziv: Verbascum thapsus

Drugi nazivi: beloperka, divlji tabak, svećnik, vučji rep

Divizma je dvogodišnja biljka. Stabljika joj je visoka od 1 do jedan i pol metar, uspravna je i pokrivena gustim vunastim dlakama. U prvoj godini razvijaju se samo prizemni listovi, a u drugoj naraste samo stabljika. Listovi su krupni i debeli, duguljasto jajasti. Listovi pri dnu stabljike imaju peteljku i veći su, dok su oni na stabljici manji i bez peteljke, tj. sjedeći. Cvjetovi su skupIjeni u gornjem dijelu stabljike u dugačak klas, žute su boje s bijelo ili crvenkasto vunastim prašnicima. Cvate od srpnja do kolovoza, a raste po sunčanim kamenitim brežuljcima i na kamenitu tlu.

Ljekoviti dio biljke

Za lijek se skupljaju cvjetovi i listovi u vrijeme cvatnje.

Ljekovito djelovanje

Svježi listovi koriste se za pripremanje obloga za otekline, hemoroide i lišajeve. Pomiješana s drugim ljekovitim biljkama izvrsno je sredstvo protiv bolesti pluća, posebno suhog kašlja, prsobolje, groznice te za liječenje katara želuca i crijeva i protiv grčeva probavnih organa.

Ako stavite svježe cvjetove u teglu, pa na sunce, brzo će nastati uljana tečnost koja je dobra za masažu, ali i za liječenje rana, sredstvo za mazanje bolesnih očiju i za masažu kod reume i kostobolje. Ulje od divizme može se pripremiti i tako da se boca napuni do polovice sitno isjeckanim cvjetovima i sjeckanim listovima divizme, prelije se čistim maslinovim uljem, prekrije gazom i ostavi na suncu 40 dana. Gluvoća ili slab sluh mogu se popraviti ako se tri do pet kapi ulja kapne u bolesno uho.

Djeluje i kao diuretik. U spoljnoj upotrebi služi za liječenje zapaljenih i gnojnih rana, čireva, lišaja. Isitnjeni i zgnječeni cvijetovi pomiješani sa medom, hlade opekotine i izvlače bol. Š aka cvjetova u litru rakije sredstvo je za masažu kod gihta i reumatizma.

Čaj od cvjetova divizme je jedan od najboljih prirodnih lijekova za zapaljenje dišnih puteva, promuklost, kašalj, katar bronhija, bronhitis.