IĐIROT

3.50 

IĐIROT 50 gr

Opis

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.
Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu

Quality service ISO 9001, HACCP
Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja

Upozorenje:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Napomene:

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina

Narodni nazivi: baban — igirot — kalmus — kolmež — mačinac — meček — mirisava trska — mirisavi šaš — mirisna trstika — mirisni korijen — miriš­ljivi šaš — sabljar — vodena sabljica — vodeni božur.

Ljekovite i djelotvorne tvari: podanak sadrži gorku tvar akorin, smolasti akoretin, nadalje eterično ulje i kalamin-holin. Za vrijeme sušenja stvaraju se male količine tanina.

Ljekovito djelovanje: u službenoj je i propisanoj upotrebi podanak iđirota, njegovo ulje, ekstrakt (Extractum Calami) i tinktura (Tinctura Calami). Poda­nak iđirota u prvom redu služi za liječenje katara želuca, katara crijeva, dugo­trajnih želučanih slabosti, pomanjkanja teka, kod osjećaja gladi koji se kod najmanjeg uzimanja hrane pretvara u odvratnost prema jelu, kod pojava vrenja u želucu i kod tromosti želučane muskulature. Osim toga pospješuje izlučivanje mokraće, otklanja skupljanje plinova i normalizira sekreciju žuči i njezino istjecanje. Uklanjanjem svih tih bolesti otklanjaju se konačne smet­nje u izmjeni tvari, pojačava optok krvi i znatno poboljšava slabokrvnost. Podanak iđirota bolji je od droge Cortex Condurango koja se dobiva od biljke Marsdenia condurango Rchb. a uvozi se iz istočne Afrike ili Južne Amerike. Za sve navedene bolesti ili teškoće uzima se ili čaj od iđirota, koji se priprema na način da se 1 puna čajna žlica sitno izrezanog podanka stavi na hladno mo­čenje kroz 8 sati, odnosno, kao vrući čajni oparak koji se pusti da odstoji 5 mi­nuta, ili se uzima 20 do 30 kapi tinkture ili 3 do 5 g praška od korijena. Sve na­brojeno uzima se tri puta dnevno.

Ako se osušeni korijen žvače, on stvara kod pušaća lagani podražaj na po­vraćanje, a kod ponovljene upotrebe može doći i do odvikavanja od pušenja. Sirovi sok podanka, nakapan u oči, djeluje na jačanje očiju. Masiranje leđa esencijom iđirota, koju je najbolje gotovu nabaviti u ljekarni, vrlo jača djecu koja naginju rahitisu ili skrofulozi.

Isto tako pospješuje ozdravljenje ako se esencija stavlja na čireve, na otvoreno razjedanje i gnojenje kostiju. U tu svrhu se lanena krpa umoči u esenciju i nakon toga stavi na oboljelo mjesto.