Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.
Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu

Quality service ISO 9001, HACCP
Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja

Upozorenje:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Napomene:

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina

Latinski naziv: Matricaria chamomilla L.

Ljekarničko ime: Flores Chamomillae vulgaris

Drugi nazivi: kamilica, titrica, kamomila, milica, žabnjak.

Kamilica je jednogodišnja, aromatična biljka s razgranjenom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su dvostruko prstasto rascijepljeni s uskim končastim listićima. Cvjetovi se od proljeća do jeseni pojavljuju na kraju tanke peteljke. Cvijetna stabljika je brazdasta i na vrhu šuplja. Kad se glavica prereze, šuplja je i ugodnog mirisa. Cvjetne glavice su slične tratinčici. Cvjeta od svibnja do rujna. Plodovi su sivosmeđe roške. Raste ponajviše u blizini naselja, nalazimo je i na zapuštenom, neplodnom zemljištu, poljima i uz putove. Kamilica je jedna od najstarijih lijekova u kućanstvu. Kamilica je “lijek za sve”.

Ljekovito djelovanje

Sadrži eterična ulja (bisabolol, bisabolol oksid A, B i C), flavonoide, seskviterpenske laktone (matricin). Djeluje antiflogistično (protuupalno), spazmolitično (opušta grčevite boli), baktericidno, dezodorirajuće, pospješuje cijeljenje rana. Ublažuje bolove i grčeve, regulira probavu, pomaže kod upale debelog crijeva, smiruje želudac. Dobro je sredstvo za ispiranje grla i usta. Koristi za inhalacije kod upala dišnih puteva. Kvalitetna je i za ispiranje i pripremanje obloga kod bolesti oka i raznih kožnih bolesti. Uzma se 3 do 8 g u obliku naljeva tri puta na dan.

Opisane su alergijske reakcije na kamilicu; one su uzrokovane prije svega zamjenom s biljkom sličnog cvata iz iste biljne porodice koje se koriste umjesto kamilice, a sadrže nadražujuće terpene (antekotulid). Pripravak ne treba davati djeci dulje vremena zbog toga što djeluje na rad crijeva, koja se zbog toga znaju ulijeniti.

Be the first to review “KAMILICA”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Pregleda

There are no reviews yet.

Main Menu