KAMILICA

3.00 

KAMILICA 50 gr

Opis

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.
Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu

Quality service ISO 9001, HACCP
Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja

Upozorenje:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Napomene:

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina

Latinski naziv: Matricaria chamomilla L.

Ljekarničko ime: Flores Chamomillae vulgaris

Drugi nazivi: kamilica, titrica, kamomila, milica, žabnjak.

Kamilica je jednogodišnja, aromatična biljka s razgranjenom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su dvostruko prstasto rascijepljeni s uskim končastim listićima. Cvjetovi se od proljeća do jeseni pojavljuju na kraju tanke peteljke. Cvijetna stabljika je brazdasta i na vrhu šuplja. Kad se glavica prereze, šuplja je i ugodnog mirisa. Cvjetne glavice su slične tratinčici. Cvjeta od svibnja do rujna. Plodovi su sivosmeđe roške. Raste ponajviše u blizini naselja, nalazimo je i na zapuštenom, neplodnom zemljištu, poljima i uz putove. Kamilica je jedna od najstarijih lijekova u kućanstvu. Kamilica je “lijek za sve”.

Ljekovito djelovanje

Sadrži eterična ulja (bisabolol, bisabolol oksid A, B i C), flavonoide, seskviterpenske laktone (matricin). Djeluje antiflogistično (protuupalno), spazmolitično (opušta grčevite boli), baktericidno, dezodorirajuće, pospješuje cijeljenje rana. Ublažuje bolove i grčeve, regulira probavu, pomaže kod upale debelog crijeva, smiruje želudac. Dobro je sredstvo za ispiranje grla i usta. Koristi za inhalacije kod upala dišnih puteva. Kvalitetna je i za ispiranje i pripremanje obloga kod bolesti oka i raznih kožnih bolesti. Uzma se 3 do 8 g u obliku naljeva tri puta na dan.

Opisane su alergijske reakcije na kamilicu; one su uzrokovane prije svega zamjenom s biljkom sličnog cvata iz iste biljne porodice koje se koriste umjesto kamilice, a sadrže nadražujuće terpene (antekotulid). Pripravak ne treba davati djeci dulje vremena zbog toga što djeluje na rad crijeva, koja se zbog toga znaju ulijeniti.