Opis
Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25 °C.
Najbolje upotrijebiti do kraja; Otisnuto na proizvodu
Quality service ISO 9001, HACCP
Tvrtka s certificiranim sustavom upravljanja
Upozorenje:
Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Napomene:
Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina
Narodni nazivi: kačje grozdje — krkov — krušina — krhlika — kršlika — pasdrenovina — pasja lijeska — pasja češnja — pasjakovina — pasje grozdje — pesikovina — smrdljika — trušlikovina — tršlika — tršlikovina — žeslika.
Ljekovite i djelotvorne tvari: u kori krkavine utvrđeni su oksimetilantrahinoni (vjerojatno jednaki emodinu rabarbare) frangula kiselina, jabučna kiselina, kalcijev oksalat, više smola i eterično ulje, a dokazana je i velika količina vitamina C.
Ljekovito djelovanje: tek oko 1300. god. spominje se ta ljekovita biljka po prvi put, ali je nakon visoke ocjene njezine vrijednosti, kao jeftinog nadomjestka za vrlo skupu rabarbaru, gotovo posve pala u zaborav. Oko 1848. godine kora je uvedena u službenu upotrebu kao droga Cortex Frangulae i od tada je ponovo cijenjeno sredstvo za čišćenje.
Velika je prednost ovog lijeka da se primjenom ne stvara navika niti se umanjuje njegovo djelovanje kao kod mnogih drugih, osobito anorganskih sredstava. Kora krkavine i dugom upotrebom ne nadražuje sluznice crijeva, niti povećava islučivanja crijevne sluzi niti izaziva proširenja krvnih žila debelog crijeva. Ona se može slobodno primijeniti kod hemeroida, teškoća u crijevima, kod slabokrvnosti kao i kod trudnoće. Kori krkavine treba dati prednost pred svim anorganskim sredstvima za čišćenje pa čak i pred biljnim sredstvima kao aloj i ricinus.
Kora krkavine preporuča se kod tromosti debelog crijeva i kod pomanjkanja peristaltike debelog crijeva, sve do kronično tvrde stolice i kod svih teškoća i bolesti koje nastaju kao posljedica toga: bolovi u debelom crijevu, osjećaj nadutosti,